Gammeldags æbleskiver med kærnemælk

cropped æbleskiver

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk

Hjemmelavede æbleskiver … Ahhh. Der er ikke mange ting der emmer helt så meget af jul, som gammeldags æbleskiver gør. Hver december finder vi her hos Sweetstreet æbleskivevognen frem og serverer lune æbleskiver for folk med sød julemusik i baggrunden — det er noget af det hyggeligste vi ved.

Men til dig vi ikke har mulighed for at servere for i egen høje person, vil vi selvfølgelig gerne kræse lidt for alligevel. Derfor finder du herunder en af vores foretrukne opskrifter på klassiske gammeldags æbleskiver med kærnemælk. Psst.. Har du glemt at købe kærnemælk? Så har vi også en god æbleskive opskrift uden.

Opskrift på gammeldags æbleskiver med kærnemælk

Er du klar til at gå i gang med nogle gode gammeldags æbleskiver? Først og fremmest skal du bruge et æbleskivejern som, før det tages i brug, har været “dyppet” i smør, gerne Lurpak. Herefter skal du bare have fat i strikkepindene og ikke mindst julemusikken.

Ingredienser (Ca. 30 æbleskiver)

  • 500 g hvedemel
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk natron
  • 2 spsk vaniljesukker
  • 8 dl kærnemælk
  • 200 g smeltet smør
  • 6 æg
  • 2 spsk sukker

Sådan laver du gammeldags æbleskiver

  1. Del æggehvider og æggeblommer i hver sin skål
  2. Rør æggeblommer sammen med kærnemælk, siet hvedemel, sukker, vaniljesukker, natron og salt. Rør det hele godt sammen, så det bliver en ensartet masse. Og hæld til sidst smeltet smør i.
  3. Pisk dine æggehvider stive. Det skal være sådan, at man kan vende skålen på hovedet uden at æggehviden falder ud.
  4. Vend forsigtigt æggehviderne i din dej (brug evt. en dejskraber)
  5. Varm en æbleskivepande op og smelt smør og hav det klar ved siden af. Brug et stykke køkkenrulle til at smøre hullerne i æbleskivepanden med den smeltede smør.
  6. Fyld hullerne i æbleskivepanden op til 2 mm under kanten. Lad dem bage i ca. 1 min. og vend dem herefter halvvejs med en strikkepind, eller noget andet spidst. Dejen skal gerne slippe let, og hvis den ikke gør, er der ikke nok smør på panden.
  7. Lad æbleskiverne bage ca. 20-30 sekunder og vend dem herefter 3/4 del rundt, så æbleskiven omslutter sig selv og danner en kugle.
  8. Lad dem bage, mens du bliver ved med at flippe dem. Tjek om de er klar ved at stikke strikke pinden ned i æbleskivens midte og hold øje med at dejen er grynet og ikke silkeagtig.
  9. Server med traditionelle toppings eller prøv f.eks med saltet karamel, jordbær og hakkede mandler. Eller nutella med knuste pebernødder.

Psst.. Prøv også opskriften på de originale æbleskiver med æble i fra 1700-tallet

 


Ofte stillet spørgsmål om gammeldags æbleskiver

Hvad spiser man til æbleskiver?

Det klassiske tilbehør til gammeldags æbleskiver er flormelis, sukker og syltetøj. Vi kan dog godt lide at eksperimentere med tilbehøret, og derfor vil vi også varmt anbefale at du prøver at spise dine æbleskiver med f.eks. saltet karamel, jordbær og hakkede mandler. Eller nutella med knuste pebernødder.

Hvorfor bliver mine æbleskiver flade?

Har du svært ved at få flotte runde æbleskiver? Den udfordring kender vi godt. Sørg for at have varmet æbleskivepanden godt op og kom smør i hvert hul. Dejen skal fyldes lige op til under kanten, og så skal du vente til dejen har sat sig og en skorpe er dannet. Du kan fylde en smule ekstra dej i under bagningen, som kan give dét ekstra fylde til at få den perfekt rund.

Er du i tvivl om hvordan du vender æbleskiverne kan du se med i videoen herunder.

Hvordan holder jeg æbleskiver varme?

At bage gammeldags æbleskiver kræver lidt tålmodighed, og det er ikke utænkeligt at dine første æbleskiver når at blive lidt kolde før de sidste er klar. Du kan derfor med fordel tænde ovnen på 100 grader almindelig ovn når du starter med at lave æbleskiverne, og komme de færdige hold æbleskiver i et ildfast fad i ovnen imens du gør de andre færdige.

Kan man fryse æbleskiver ned?

Har du lavet flere æbleskiver end I kunne nå at spise, eller vil du bare gerne forberede en stor portion kan du sagtens fryse dem ned indtil de skal spises næste gang. Fryses de ned i en pose kan de godt miste formen, så du kan overveje at bruge tupperware eller lignende bøtter.

Hvor længe kan æbleskiver holde sig i fryseren?

Hjemmelavede æbleskiver kan fryses ned og opbevares i ca. 4 måneder.